Sjaak van Stralen

17 september 2023, TV Zwefilo, Ronald de Groot

Afgelopen week bereikte ons het ongelooflijk verdrietige bericht dat Sjaak van Stralen onverwacht is overleden.

Sjaak was samen met zijn vrouw Hanneke één van de leden ‘het eerste uur’.

Sjaak kwam uit een familie met een genenpakket dat zeer geschikt was voor duursport. Meerdere broers en neven en nichten blonken of blinken hier in uit. Hij viel bij Zwefilo al snel op vanwege zijn snelle progressie met fietsen en hardlopen. Hij had daarbij een karakteristieke krachtige en wat ‘hoekige’ stijl. Op afstand kon je hem daaraan al herkennen. De ontwikkeling van Sjaak zijn zwemslag ging wat minder voorspoedig. De trainers hebben hem destijds voorzichtig gevraagd of hij zich misschien niet beter kon richten op een goede schoolslag dan een beperkte borstcrawl-vaardigheid.

Hij zette echter door en na een paar jaar begon het er toch heel acceptabel uit te zien en zwem-rendement op te leveren. Wat velen in die eerste jaren niet gedacht zouden hebben is dat het zelfs leidde tot deelname aan de hele triathlon in Almere. Hij was één van de eerste Zwefilo-leden die dit volbracht en had lang het officieuze clubrecord op deze afstand.

Hij was dan ook een begenadigd duursporter. Vooral in het hardlopen blonk hij uit. Eén van zijn hoogtepunten was wel het op 39 jarige leeftijd winnen van de marathon van Schoorl in een tijd van 2.42.23.

Zoals dat gaat met de vordering der jaren komt het bij velen voor dat fysieke klachten het fanatiek en wedstrijdgericht sporten belemmeren. Sjaak moest het lopen afbouwen en zijn aandacht verschoof meer naar het fietsen en later ook het wandelen. Met enige regelmaat kon je hem met Hanneke tijdens een ommetje tegenkomen.

Sjaak was al een aantal jaren geen lid meer, maar nog wel heel ondersteunend voor de vereniging. Waar sommige leden hem in gedachten nog kunnen zien zwemmen, fietsen of lopen kennen anderen hem vooral van de plek van de run-bike-run-bike-run die op hun erf al vele jaren plaatsvindt. De locatie, het voorjaar en de hartelijke aanwezigheid van Hanneke en Sjaak maken het tot misschien wel het leukste kleinschalige evenement van Zwefilo.

Ook op andere momenten zijn Sjaak en Hanneke altijd actief geweest om hun bijdrage te leveren aan evenementen. Daarmee zou je beiden cultuurdragers van de vereniging kunnen noemen.

Het verlies van Sjaak valt ons dan ook heel zwaar. We zijn hem als vereniging veel dank verschuldigd. Niet alleen vanwege de ondersteuning die hij heeft geboden; vooral juist ook vanwege zijn aanwezigheid als persoon. Wat zullen we zijn vriendelijkheid en joviale uitingen en gebaren ontzettend missen.

Ons medeleven en steun gaan uit naar Hanneke en de kinderen Diana, Dennis, Rick en hun partners.
 

 

white-rose white-rose